Nie ma to jak zdrowe i słodkie śniadanko:) polecam ciasteczka owsiane własnej roboty:)
Składniki ( dla 6 osób ):
- 110 g PŁATKÓW OWSIANYCH
- 110 g CUKRU
- 140 g MĄKI PSZENNEJ
- 70 g WIÓREK KOKOSOWYCH
- 2 łyżki MIODU
- 120 g MASŁA
- 1/2 łyżeczki SODY OCZYSZCZONEJ
- 110 g CUKRU
- 140 g MĄKI PSZENNEJ
- 70 g WIÓREK KOKOSOWYCH
- 2 łyżki MIODU
- 120 g MASŁA
- 1/2 łyżeczki SODY OCZYSZCZONEJ
1) Rozgrzejcie piekarnik do 160 stopni C i kontynuujcie przygotowywanie ciasteczek: w misce wymieszajcie wszystkie suche składniki, wyłączając sód oczyszczoną. W garnuszku roztopcie masło z miodem aż otrzymacie jednolitą masę.
2) Dodajcie mokre składniki do tych suchych i na końcu dodajcie sód oczyszczoną. Wymieszajcie za pomocą drewnianej łyżki, aż otrzymacie jednolitą masę.
3) Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Z masy na ciasteczka twórzcie kyleczki o wielkości orzecha (lub piłeczki pimpongowej, jeśli chcecie większe ciastka) i spłaszczajcie, po czym układajcie na przygotowanej blasze w odstępach, gdyż podczas pieczenia mogą troszkę sie rozciągnąć. Tak przygotowane włóżcie do piekarnika i pieczcie przez ok 10-15 minut, do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika wyjmijcie je na kratkę kuchenną i ostudźcie przed podaniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz