Ostatnio w moich przepisach często pojawiają się ciasta biszkoptowe...z truskawkami...a to dlatego, że truskawki kojarzą mi się z nadchodzącym latem :) pysznymi koktajlami z dziabanych truskawek :D dlatego dzisiaj moją propozycją na deser jest ŚMIETANOWIEC NA BISZKOPCIE :)
Składniki:
- 6 jajek
- 75g mąki
- 75g mąki ziemniaczanej
- 175g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml śmietanki kremówki
- 1/2 op. śnieżki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mały jogurt truskawkowy
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 1kg truskawek
- 3 banany
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku na zmianę z odrobiną cukru, cały czas miksując.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Nakładamy na sitko i porcjami przesiewamy do gotowej masy z jajek i cukru. Każdą porcję delikatnie i starannie mieszamy od dołu do góry. Podczas mieszania muszą powstawać pęcherzyki powietrza. Kiedy już wszystko dobrze wymierzamy, tak że znikną wszystkie grudki, wylewamy masę biszkoptową do blachy wyłożonej papierem do pieczeni, który wcześniej musimy nasmarować masłem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut ( do suchego patyczka ).
Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika, kroimy na dwa placki i zostawiamy żeby ostygł.
KREM
W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy na sztywno śmietankę, następnie dodajemy jogurt truskawkowy, mleko i 2 łyżki dżemu truskawkowego. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
MUS TRUSKAWKOWY
500g truskawek myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka z odrobiną wody na spodzie, zasypujemy dwoma łyżkami cukru i na małym ogniu dusimy aż zaczną się rozpadać. Kiedy już całkowicie się rozpadną dodajemy cukier puder i żelatynę i dobrze wszystko mieszamy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcecie możecie dodać 1/2 szklanki śmietanki 36 % aby mus był delikatniejszy.
Ostudzoną, dolną warstwę biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym, następnie wykładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy drugim biszkoptem. Powierzchnię smarujemy musem truskawkowym a całość dekorujemy plasterkami truskawek i bananów.
Jeśli chcecie możecie także zrobić delikatny wzorek polewą czekoladową, czy posypać kawałeczkami czekolady.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz