sobota, 18 stycznia 2014

Marmurkowa tarta z nutella i mascarpone ( CROSTATA MARMORIZZATA CON NUTELLA E MASCARPONE )

Ze względu na prośbę koleżanki wstawiam post na Marmurkową tartę z nutellą i mascarpone :) Oryginalny przepis na to ciasto znajdziecie na stronie 

www.cosacucino.myblog.it

Sama jej jeszcze nie robiłam, ale wygląda tak apetycznie, że na pewno jej nie pominę :) Tymczasem obczajcie przepis!!!



 
Składniki :

- Mąka pszenna typu "00" - 200g (może być też taka, jakiej używacie do kruchego ciasta) 
- Masło - 150g
- Cukier puder - 70g
- Jajko - 1szt.
- Żółtka - 2szt.
- Szczypta soli
- Cytryna - 1szt.
- Nutella - 100g
- Ser Mascarpone - 250g (możecie także użyć chudej ricotty lub serka Philadelphia)


KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypcie mąkę, dodajcie szczyptę soli i zimne masło posiekane w kostkę. To wszystko wyrabiajcie, aż mąka połączy się z masłem, ale cała masa nie jest jeszcze dobrze zwarta. W tym momencie przełóżcie masę do miski i dodajcie ztartą skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem), cukier puder i jajka i wyrabiajcie aż do uzyskania zwartej i jednolitej masy.

Uformujcie z ciasta mały bochenek, owińcie go folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około 1 godzinę.

Po ok. 1 godzinie wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie je na stolnicy i za pomocą wałka, delikatnie ułóżcie na formie do tarty o średnicy 24cm wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką (nadmiar mąki usuwamy odwaracając formę do dołu i uderzając o stolnicę ).

NADZIENIE: Nadziewamy tartę. Na kruche ciasto wykładamy 3/4 sera mascarpone, natomiast pozostałą część mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej nutella. Następnie nakładamy kleksy na wcześniej wyłożony na kruche ciasto ser, po czym za pomocą nożyka albo wykałaczki tworzymy fale w pionie i w poziomie, aby stworzyć marmurkową dekorację.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut, następnie zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, aby masa serowa stężała.

UWAGA !
Możecie wzbogacić kruche ciasto w drobno posiekane orzechy, dodając je ww momencie wyrabiania ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz