SPRZEDANE!!! Tak tak :D powoli małymi kroczkami staram się stworzyć swoją małą cukiernię:D To ciasto został sprzedane jako pierwsze, za co dziękuję mojej koleżance z pracy, która dała mi możliwość ujawnienia się:D
(Grazie Tami :) mi hai dato una possibilita di cominciare la mia piccola attivita:) sei mio primo cliente, e spero che non ultimo :)
Jako że zostało potwierdzone, że ciasto się udało, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem :)
SKŁADNIKI:
- 400g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- olejek waniliowy
- 300g sera mascarpone
- 2 jajka
- 30g cukru
- 40g nutelli
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- 5 szklaneczek kawy espresso
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki rumu lub likieru amaretto
- kakao w proszku
- masło i mąka do formy
KRUCHE CIASTO:
Do miski rozbijcie 2 jajka, wsypcie cukier i masło o temperaturze pokojowej pokrojone na kawałeczki i olejek waniliowy. Wymieszajcie wszystko dobrze, aż otrzymacie gładki krem ( możecie to zrobić rękoma lub za pomocą miksera). W tym momencie wsypcie całą mąkę i szczyptę soli i mieszajcie wszystko energicznie koniuszkami palców a następnie całymi rękoma. Kiedy otrzymacie gładkie ciasto owińcie je w folię przeźroczystą i wstawcie do lodówki na ok 1 godzinę. Po godzinie wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na placek o grubości ok 0,5 - 1 cm ( w zależności jak grube kruche ciasto lubicie ) i wyłóżcie nim wcześniej natłuszczoną masłem i wysypaną mąką fotmę do tarty o śr. 26cm. Nakłujcie ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryjcie papierem do pieczenia i wysypcie suchą fasolą. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie ciasto przez 30 minut.
NADZIENIE:
Kiedy kruche ciasto włożycie do piekarnika, możecie zacząć robić krem. Oddzielcie żółtka od białek i utrzyjcie te pierwsze z pozostałym cukrem, aż otrzymacie jasny i puszysty krem. Następnie dodawajcie porcjami, cały czas ucierając, mascarpone i miksujcie aż wszytko dobrze się połączy. W oddzielnej misce ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami powoli, żeby nie rozbić za bardzo piany, dodajcie do masy serowej. Mieszajcie aż zrobi się jednolity krem.
W oddzielnej miseczce wymieszajcie zimną kawę z cukrem i rumem/likierem.
Po upieczeniu ciasta, ostudźcie je po czym posmarujcie spód nutellą, tak aby pokryła całą powierzchnię ciasta. Wyłóżcie na nią połowę kremu i posypcie go kakao. Nasączajcie biszkopty w kawie i na kremie ułóżcie warstwę biszkoptów. Wyłóżcie następnie pozostały krem, który został w misce i wykończcie obsypjąc całość kakao.
(Ja zrobiłam 3 warstwy kremu i 2 biszkoptów na blaszkę o śr. 26cm, ale było trochę za bardzo napakowane, dlatego sugeruję abyście stworzyli tylko 2 warstwy kremu i jedną biszkoptów )


avrai molto successo, Sylwia, sei bravissima , la crostata era ottima:)
OdpowiedzUsuń