Jeśli został Wam farsz z przepisu z poprzedniego postu ( Cassata siciliana ) możecie go użyć do zrobienia takiej Crostaty :)
Składniki:
- FARSZ Z RICOTTY (patrzcie poprzedni przepis)
- CIASTKA MAŚLANE TYPU LEIBNIZ - 400 g
- MASŁO - 200g
- GORZKA CZEKOLADA - 2 tabliczki
- MASŁO - 1 kostka
- KAWA ESPRESSO - 1filiżaneczka
Ciastka mielimy w młynku, lub kruszymy na drobny pył. w międzyczasie rozpuszczamy masło w rondelku. Następnie pokruszone herbatniki wsypujemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy formę do tarty o średnicy 26 -28 cm po czym wstawiamy do lodówki na około 30 minut do skrzepnięcia Po tym czasie wyjmujemy z lodówki formę oraz przygotowaną wcześniej masę serową i zalewamy formę. Wszystko wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowujemy polewę czekoladową wlewając do rondelka espresso i pokruszoną czekoladę i powoli roztapiamy na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Powoli dodajemy porcjami masło, cały czas mieszając, aż czekolada będzie gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do wystygnięcia, po czym zalewamy nią wcześniej przygotowane ciasto. Dekorujemy wg uznania (ja nie udekorowałam, bo nie miałam składników na dekorację:D ) i jeszcze na chwilę wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz