W sumie to przepis na to ciasto dostałam od mamy, ale jeśli już je zrobiłam to podzielę się nim także z Wami:)
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 175g cukru
- 75g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skòrka otarta z 1 cytryny
Krem
- 200g wiórek kokosowych
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania śnieżki
- 2 białe czekolady
Oddzielamy żółtka od białek, po czym te drugie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku i lo trochu cukru a na samym końcu startą skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Na krem najpierw roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej po czym odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę na krem ( pamiętajmy że musi być dobrze schłodzona) następnie dodajemy stopniowo 2 śnieżki i wiórki kokosowe, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy ostudzoną czekoladę ( ostudzoną żeby krem nam się nie zważył) i miksujemy, aby wszystko nam się dobrze połączyło. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzony biszkopt i ładnie wyròwnujemy. Można jeszcze udekorować kremem za pomocą strzykawki cukierniczej i posiekanymi migdałami. Wstawiamy do lodówki do stężenia i wyjmujemy chwilę przed podaniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz