
PRZEPIS 1 ( na ok. 20/25 oponek )
SKŁADNIKI:
- 230 ml mleka
- 60g cukru
- 1 jajko
- 450g mąki
- 15g świeżych drożdży (ok. 1/2 kostki)
- 100g miękkiego masła
- olejek waniliowy ( lub cukier wanilinowy )
- szczypta soli
1) Roztrzepcie jajko widelcem. Wlejcie do miski jajko, cukier, olejek lub cukier waniliowy, mleko i sól. Wymieszajcie wszystko.
2) Dodajcie do masy pokruszone drożdże, połowę przesianej mąki i zacznijcie wyrabiać; masa musi zrobić się jednolita.
3) Dodajcie miękkie masło (po trochu na raz ) w małych kawałeczkach i kontynuujcie wyrabianie aby dobrze wcieliło się w masę.
4) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodajcie po trochu na raz pozostałą mąkę i kontynuujcie wyrabianie, aż otrzymacie gładką, jednolitą i elastyczną masę, trochę lepką.
5) Przełóżcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiajcie jeszcze, aż przestanie kleić się do rąk. (Jeśli potrzeba podsypcie jeszcze trochę mąką, ale bez przesady, gdyż ciasto ma być miękkie)
6) Posmarujcie oliwą głęboką miskę i delikatnie przełóżcie do niej wyrobione ciasto, przykryjcie wilgotną szmatką i przełóżcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić objętość). Ja wkładam do piekarnika z zapaloną lampeczką.
7) Po godzinie, obsypcie mąką stolnicę, przełóżcie na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiajcie je jeszcze przez chwilę delikatnie, aby "spuścić" z nich powietrze.
8) Za pomocą wałka, rozwałkujcie ciasto na placek o grubości ok. 1 cm, wykrawajcie oponki o śr. ok 8 cm. i wykrawajcie w nich dziurki o śr. ok. 3 cm.
9) Ułóżcie oponki w ostępach miedzy nimi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie ściereczką i odstawcie jeszcze do wyrośnięcia na 1 godzinę z hakiem.
10) Nastaw piekarnik na 180 stopni C i kiedy już się nagrzeje włóżcie blachę z oponkami i pieczcie 15/20 minut ( muszą się zezłocić, ale nie spalić;):P )
11) W garnuszku roztopcie masło . Posmarujcie nim upieczone oponki i obsypcie cukrem.
PRZEPIS 2 ( na ok 20 oponek)
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki tortowej
- 50g masła
- 220g mleka
- 40g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 kostki drożdży
1) Do miski wsypcie obie mąki , sól, drożdże rozpuszczone w letnim mleku, masło o temp. pokojowej, cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko, cukier wanilinowy i wyrabiajcie, aż otrzymacie jednolitą i nieklejącą się do rąk masę.
2) Gdy ciasto będzie gotowe, przykryjcie miskę folią przezroczystą i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na grubość ok 1 cm. i wykrawajcie placki z dziurką.
3) Rozłóżcie oponki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach i odstawcie na jeszcze 30 minut do wyrośnięcia.
4) Pieczcie oponki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut. Muszą się delikatnie zrumienić.
5) Gdy już gotowe bułeczki wyciągniecie z piekarnika, posmarujcie każdą mlekiem i posypcie cukrem.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz