Dzisiaj na obiad polecam Wam: makaron, grzyby i kiełbaska włoska :D Delikatne to nie jest, ale za to pyszneeeeeee:D
Składniki:
- 320g makaronu (jaki lubicie, u mnie były rigatoni )
- 50g suszonych grzybów
- 2 surowe kiełbaski
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 kawałeczki peperoncino lub pieprz
- sól
- pół szklanki białego wina
Moczymy suszone grzyby w zimnej wodzie przez przynajmniej 2 godziny.
1) Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Posiekajcie cebulę, czosnek pokrójcie na plasterki i wrzućcie na patelnię. Dodajcie także peperoncino (jeśli go używacie)
2) Z kiełbaski zdejmujemy skórkę, i kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy kiełbaskę w kawałeczkach (można rwać palcami ). Podsmażamy chwilkę.
3) Odsączamy grzyby z wody ( ale tę zachowujemy ), siekamy, ale nie zbyt drobno i dorzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilkę smażymy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli go używamy ), mieszamy i podlewamy białym winem. Chwilę gotujemy bez pokrywki, do zredukowania wina, po czym przykrywamy i dusimy aż grzyby będą miękkie.
4) Wodę, w której moczyły się grzyby filtrujemy do garnka i dolewamy troszkę zwykłej. Solimy i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
5) Ugotowany makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko ze sobą mieszamy i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu. Wyłączamy palnik, makaron rozkładamy na pojedyncze głębokie talerze i gotowe:) Cieszcie się smakiem:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz