(Fot. DIPIU Cucina N. 16/2013)
Składniki:
CZAS: 40 MINUT
KRUCHE CIASTO:
- MĄKA - 250g
- JAJKA - 2szt.
- CUKIER - 110g
- MASŁO - 60g
- PROSZEK DO PIECZENIA - 1 łyżeczka
- CYTRYNA - 1 szt.
KREM:
- MLEKO - 300ml
- CUKIER - 75g
- ŻÓŁTKA - 3 szt.
- MĄKA - 25g
- CYTRYNA - 1 szt.
- WANILIA - 1/2 laski
DEKORACJA:
- OWOCE LEŚNE - 300g
- CUKIER PUDER
KRUCHE CIASTO: na stolnicę wsypcie mąkę, tak żeby powstał wierzchołek, dodajcie jajka, 80g cukru, masło o temp pokojowej, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny, wyrabiajcie aż otrzymacie gładką i jednolitą kulę, owińcie ją w folię i włóżcie do lodówki na 30 min.
KREM: w rondlu doprowadźcie do zagotowania mleko z połową cukru, laską wanilii i skórką startą z cytryny, po czym usuńcie wanilię. W misce ubijcie żółtka z pozostałym cukrem, wmieszajcie mąkę, wlejcie mleko, zmieszajcie, przenieście otrzymany krem do rondla, gotujcie przez 5 minut kontynuując mieszanie, po czym odstawcie do ostudzenia.
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkujcie kruche ciasto na cienki arkusz, wyłóżcie nim formę do tarty o śr. 24 cm wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, podziurawcie dno za pomocą widelca ułóżcie na cieście papier do pieczenia i obciążcie go fasolą. Pieczcie w piekarniku o temp. 180 stopni przez 20 min. i odstawcie do ostudzenia. Wyjmijcie ciasto z formy i przenieście je na paterę, na dno wlejcie przygotowany krem , na nim rozłóżcie owoce leśne (umyte i osuszone), posypcie cukrem pudrem dopiero przed podaniem.
( DIPIU Cucina, N. 16/2013)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz