CROSTATA - czyli popularna tarta, to tradycyjne włoskie ciasto. Można ją spotkać w różnych postaciach ( z kremem i owocami, z czekoladą, serem ), jednak taka prawdziwa crostata to po prostu kruche ciasto i dżem. Poniżej znajdziecie przepis na tartę z serem ricotta i dżemem, która jest świetnym dodatkiem do porannej kawy.
(Fot. DIPIU Cucina, N. 16/2013)
Składniki dla 6 osób:
CZAS: 1godz. 30 min.
KRUCHE CIASTO:
- MĄKA - 600g
- CUKIER - 250g
- MASŁO - 350g
- ŻÓŁTKA - 6 szt.
- CUKIER WANILINOWY - 1 opakowanie
- CYTRYNA - 1 szt.
FARSZ:
- ŻÓŁTKA - 2 szt.
- CUKIER - 200g
- KAWAŁECZKI CZEKOLADY - 100g
- CYNAMON MIELONY
- MASŁO - 30g
- MĄKA - 20g
- DŻEM MORELOWY - 200g ( lub inny wg uznania )
Na stolnicę wsypcie mąkę, na wierzchołku zróbcie dołek i dodajcie cukier, masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałeczki, żółtka, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. Następnie wyrabiajcie, aż otrzymacie gładką i jednolitą masę, utwórzcie kulę, owińcie folią i włóżcie do lodówki na 30 minut. W misce utrzyjcie żółtka z cukrem , dodajcie ricotte, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Na stolnicy rozwałkujcie ciasto na cienki placek, następnie podzielcie go na pół. Natłuśćcie formę do tarty, obsypcie ją mąką i następnie wyłóżcie dno i boki połową ciasta. Na nim rozłóżcie masę z ricotty, wyrównując szpatułką lub długim nożem, po czym wyłóżcie także dżem. Za pomocą pofalowanego kółka do krojenia makaronu (lub zwykłego noża) potnijcie drugą połowę ciasta na paseczki, aby udekorować crostatę. Całość pieczcie w piekarniku o temp 180 stopni przez 30o minut, następnie odstawcie do ostygnięcia i przełóżcie na paterę.
(DIPIU Cucina, N. 16/2013)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz