sobota, 3 sierpnia 2013

Penne z krewetkami tygrysimi i kwiatem dyni (CON CODE DI GAMBERO E FIORI DI ZUCCA)

KWIATY DYNIOWE/CUKINIOWE- jeden z bardziej popularnych produktów używany zwłaszcza w okresie letnim. Można je podzielić na kwiaty żeńskie i męskie. Te pierwsze ze względu na większy rozmiar i bardziej rozłożysty kielich najlepsze są do faszerowania, z kolei te drugie mają kształt bardziej podłużny i można je używać do potraw jednogarnkowych, czy jako dodatek. 
We Włoszech można je kupić w każdym warzywniaku czy supermarkecie, w Polsce coraz łatwiej można je dostać, zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach BIO, czy tych z kuchniami świata.

                                                      ( Fot. DIPIU Cucina N.16/2013)



Składniki dla 4 osób:

CZAS: 30 MINUT

- MAKARON PENNE - 350g
- KREWETKI TYGRYSIE - 12 szt.
- CUKINIE Z KWIATAMI (rzymskie cukinie) - 300g
- POMIDORKI KOKTAJLOWE - 4 szt.
- SZALOTKA - 1 szt,
- NATKA PIETRUSZKI - 1 pęczek
- OLIWA Z OLIWEK EXTRAVERGINE
- SÓL, PIEPRZ 



Umyjcie krewetki pod bieżącą wodą i obierzcie ze skorupki. Wyczyśćcie kwiaty, usuńcie pręcik ze środka, umyjcie je i osuszcie. Oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie szalotkę w plasterki, cukinie w paseczki (zachowując tylko te paseczki z zieloną skórką) a pomidorki na ćwiartki.

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, podsmażcie szalotkę i cukinie przez 5 minut, następnie dodajcie pomidorki, krewetki i kwiaty, posólcie, popieprzcie i kontynuujcie smażenie na średnim ogniu przez jeszcze 5minut.

W międzyczasie ugotujcie makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, odcedźcie AL DENTE i wrzućcie na patelnię dobrze mieszając z pozostałymi składnikami.Tak przygotowany makaron przełóżcie do wazy i obsypcie posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                                  ( DIPIU Cucina N.16/2013) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz