sobota, 3 sierpnia 2013

Spaghetti z czosnkiem , oliwą z oliwek i ostrą papryczką ( AGLIO, OLIO E PEPERONCINO)

(Fotka z gazety DI PIU Cucina N. 16/2013)


                                             
Składniki dla 4 osób: 

CZAS: 30 MINUT

- MAKARON SPAGHETTI - 400g
- POMIDORY Z PUSZKI - 200g
- CZOSNEK - 2 ząbki
- PAPRYCZKA PEPERONCINO - 1 szt.
- CHLEB TOSTOWY - 4 kromki
- NATKA PIETRUSZKI - 1 pęczek
- OLIWA Z OLIWEK EXTRAVERGINE
- SÓL


Pokrójcie kromki chleba tostowego w kosteczkę, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i "tostujcie" w piekarniku przez kilka minut.
Na patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną)  wlejcie oliwę z oliwek, odczekajcie aż nabierze temperatury i wrzućcie pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posiekane peperoncino, kiedy czosnek zacznie nabierać koloru (uważajcie aby sie nie spalił) dodajcie pokrojone pomidory z puszki, posólcie i gotujcie na dużym ogniu przez 10 minut.
 W międzyczasie ugotujcie makaron spaghetti AL DENTE w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z przygotowanym sosem. Zamieszajcie wszystko dobrze jeszcze na ogniu przez 2 minuty, po czym przełóżcie wszystko do jednej dużej wazy i na samym końcu posypcie przygotowanymi grzankami z chleba tostowego i posiekaną natką pietruszki.
                     
                                                                                                              (DIPIU Cucina N. 16/2013)

P.S. Na dniach wstawię fotkę, jak sama przygotuję to danie :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz