środa, 7 sierpnia 2013

Rigatoni con funghi e tonno ( MAKARON RIGATONI Z PIECZARKAMI I TUŃĆZYKIEM)

Rigatoni to jeden z moich ulubionych rodzajów pasty. Nie ma to jak pyszny sos, który pozostaje w rowkach makaronu :) zwłaszcza jeśli jest to połączenie pomidorów i tuńczyka:) Zobaczcie ten przepis, wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało :)

                                                        ( DI PIU Cucina, N.16/2013 )




Składniki dla 4 osób:
CZAS: 50 MINUT

- MAKARON RIGATONI - 350g
- PIECZARKI - 400g
- TUŃCZYK W OLEJU - 200g
- POMIDORY KROJONE Z PUSZKI - 400g
- CZOSNEK - 1 ząbek
- NATKA PIETRUSZKI - 1 pęczek
- OLIWA Z OLIWEK
- SÓL, PIEPRZ


Oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzejcie trochę oliwy z oliwek po czym wrzućcie ząbek czosnku i jak zacznie nabierać kolory, usuńcie go z patelni, dodajcie pieczarki i tuńczyka odsączonego z oleju i rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Podsmażcie wszystko na dużym ogniu przez 3 minuty, obniżcie ogień i kontynuujcie smażenie przez następne 5 minut. Dodajcie pomidory, doprawcie do smaku solą i pieprzem, przykryjcie i gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu przez następne 20 minut.
W międzyczasie ugotujcie makaron AL DENTE w dużej ilości wrzącej, osolonej wody (zbierzcie 1/2 szklanki wytwarzającej się piany z gotowania makaronu). Odcedźcie i wrzućcie na patelnię z przygotowanym sosem, dolejcie zebraną wodę z gotowania makaronu i jeszcze przez chwile mieszajcie na średnim ogniu aby wszystko dobrze się połączyło. Następnie przełóżcie wszystko na półmisek i doprawcie i udekorujcie całość posiekaną natką pietruszki.


                                                                                                                ( DI PIU Cucina, N.16/2013)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz