sobota, 3 sierpnia 2013

Duszona papryka z czarnymi oliwkami na lato ( PEPERONATA ESTIVA )

Jest to przepyszny dodatek do dań mięsnych a także podawane jako przystawka.


                                                      (Fot. DIPIU Cucina N.16/2013)



Składniki dla 4 osób:
CZAS: 20 MINUT


- PAPRYKA - 2 szt.
- CZARNE OLIWKI BEZ PESTEK - 150g
- CZOSNEK - 1 ząbek
- MASŁO - 30g
- OCET WINNY
- BAZYLIA - 1 pęczek
- SÓL, PIEPRZ


Oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie papryki w paseczki. Na patelni z roztopionym masłem podsmażcie czosnek, następnie usuńcie go z patelni, dodajcie papryki i oliwki, smażcie przez ok.10 minut. Tak przygotowane papryki wyłóżcie do miseczki, polejcie trzema łyżkami octu winnego i doprawcie listkami bazylii.

                                                                                                                         (DIPIU Cucina N.16/2013)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz