sobota, 3 sierpnia 2013

Spaghetti z marynowanymi pomidorkami (CON POMODORI MARINATI)

                                                      ( Fot. DI PIU Cucina N. 16/2013)


Ze względu na dużą ilość węglowodanów jakie zawiera sam makaron, zwłaszcza latem Włosi przywiązują dużą wagę do tego by produkty z nim łączone nie dawały zbytniego odczucia sytości, które już oferuje nam sam makaron. Tak przygotowany makaron smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Jeśli już macie dosyć tradycyjnego mięsnego spaghetti bolognese, może podłapiecie jakiś fajny, lekki przepisik :)

Składniki dla 4 osób:
CZAS: 50 MINUT

- MAKARON SPAGHETTI - 400g
- POMIDORY (KOKTAJLOWE) - 400g
- CEBULA - 1szt.
- CYTRYNA - 1/2 szt.
- OLIWKI (BEZ PESTEK) - 80g
- KAPARY - 30g
- PIETRUSZKA - 1 pęczek
- OLIWA Z OLIWEK EXTRAVERGINE
- SÓL, PIEPRZ


Przed przystąpieniem do gotowania oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie pomidorki na połówki (duże pomidory na plasterki) i cebulę w krążki. Następnie połóżcie delikatnie pomidory do miski, dodajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek, następnie posólcie, popieprzcie, zmieszajcie i odstawcie do zamarynowania na ok. 30 minut.

Następnie ugotujcie makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, odcedźcie, zmieszajcie z wcześniej odsączonymi pomidorami, cebulą, oliwkami pokrojonymi w plasterki, kaparami i posiekaną pietruszką.
Całą potrawę przełóżcie do dużej wazy i na samym końcu polejcie jedną stróżką oliwy z oliwek.

                                                                                                                    (DIPIU Cucina N.16/2013)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz