środa, 7 sierpnia 2013
Torta di meringa e ananas ( TARTA BEZOWA ANANASEM )
(Fot. DIPIU Cucina, N. 16/2013)
Składniki dla 6 osób:
NA KRUCHE CIASTO:
- MĄKA - 300g
- CUKIER - 120g
- MASŁO - 180g
- ŻÓŁTKA - 3 szt.
- CUKIER WANILINOWY - 1 torebka
- CYTRYNA - 1 szt.
-
BEZA:
- CUKIER - 60g
- BIAŁKA - 30g
- SÓL
- ANANAS Z PUSZKI - 300g
- ŚMIETANA KREMÓWKA - 100 ml
- CUKIER - 30g
- ŻELATYNA - 2 łyżeczki
- MASŁO
- MĄKA
KRUCHE CIASTO: wyrabiajcie mąkę z cukrem, masłem (wcześniej wyjętym z lodówki, o temp pokojowej), żółtkami, cukrem wanilinowym i skórka startą z cytryny, aż otrzymacie jednolitą masę, przykryjcie ją lub owińcie w folię i trzymajcie w lodówce przez 30 min. Za pomocą wałka, rozwałkujcie ciasto na cienki arkusz, wyłóżcie nim formę do tarty o śr. 26cm natłuszczoną i obsypaną mąką, zróbcie kilka dziurek na powierzchni ciasta używając widelca i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie.
BEZA: doprowadźcie do wrzenia odrobinkę wody z cukrem. W misce ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajcie jeszcze ciepły cukier i kontynuujcie ubijanie, aż otrzymacie sztywną i zwartą bezę. Odsączcie ananasa i połowę zmiksujcie. W rondelku doprowadźcie do zagotowania śmietanę kremówkę ze zmiksowanym ananasem i 30g cukru. Następnie dodajcie żelatynę, zamieszajcie aby się rozpuściła, odstawcie do ostygnięcia i dodajcie połowę przygotowanej bezy.
Wyjmijcie z formy kruche ciasto, na dnie rozłóżcie pozostałego ananasa, wlejcie przygotowaną masę śmietanowo bezową i włóżcie do lodówki, aż do momentu stężenia. Udekorujcie przygotowane ciasto pozostałą bezą pokrojoną w paseczki i przed podaniem połóżcie je na 1 minutę w piekarniku pod grilem. .
( DIPIU Cucina, N 16/2013)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz