środa, 7 sierpnia 2013

Spaghettoni con sugo di cozze ( SPAGHETTI Z SOSEM Z MULI )


                                      ( Fot. DIPIU Cucina, N. 16/2013)



Składniki dla 4 osób:
CZAS: 1 GODZINA




- SPAGHETTONI - 400g
- MULE - 1 kg
- POMIDORY KROJONE W PUSZCE - 500g
- CZOSNEK - 1 ząbek
- NATKA PIETRUSZKI - 1 pęczek
- OLIWA Z OLIWEK EXTRAVERGINE
- SÓL 


 Umyjcie mule pod bieżącą wodą, szorując powierzchnię muszli szczoteczką, rozłóżcie w rondlu z oliwą z oliwek, przykryjcie i gotujcie, aż muszle się otworzą, następnie zdejmijcie rondel z ognia, odcedźcie mule, usuńcie muszle, zachowajcie mięczaki i przefiltrujcie oliwę z gotowania. Na dużej, płaskiej ale z wysokimi bokami patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie czosnek, wlejcie pomidory z puszki, posólcie i gotujcie na średnim ogniu przez 15 minut, następnie dodajcie mięczaki i jedną chochlę z przefiltrowanej cieczy z ich gotowania, trzymaną na boku i gotujcie przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Ugotujcie także makaron AL DENTE w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z przygotowanym sosem, zamieszajcie i wszystko wyłóżcie na półmisek i posypcie posiekaną natką pietruszki.
                                                                                                                      (DIPIU Cucina, N. 16/2013) 


SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz