czwartek, 8 sierpnia 2013

Frittelle al cocco ( PĄCZUSIE KOKOSOWE )



                                     ( Fot. DIPIU Cucina, N.16/2013)




Składniki dla 6 osób:

- MĄKA - 250g
- MASŁO - 50g
- CUKIER - 150g
- CUKIER WANILINOWY - 1 opakowanie
- CYTRYNA - 1 szt.
- JAJKA - 5 szt.
- WIÓRKI KOKOSOWE - 60g
- CUKIER PUDER
- OLEJ SŁONECZNIKOWY 




W rondlu zagotujcie 500ml wody z masłem i cukrem, dodajcie mąkę, cukier wanilinowy i skórkę startą z cytryny, mieszajcie energicznie, aż otrzymacie jednolitą masę, obniżcie płomień i kontynuujcie gotowanie przez 4 minuty, następnie zdejmijcie rondel z gazu, odstawcie do ostygnięcia otrzymaną masę, przełóżcie ją do miski, dodajcie po jednym jajku, mieszając za pomocą szpatułki kuchennej, i wmieszajcie 20g wiórek kokosowych. Rozłóżcie masę na stolnicy, za pomocą łyżeczki formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego i smażcie na patelni z rozgrzanym olejem, aż do momentu zezłocenia, następnie zdejmijcie z ognia, odsączcie na ręczniku kuchennym, obtoczcie w pozostałych wiórkach, obsypcie cukrem pudrem i pozostawcie do ostygnięcia przed podaniem.

                                                                                                                 ( DIPIU Cucina, N. 16/2013)


2 komentarze:

  1. W Polsce te pączki chyba paradoksalnie są najbardziej znane z... wietnamskich barów orientalnych gdzie są podawane w takim cieście banany i ananasy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem bo nigdy nie jadłam w wietnamskich barach orientalnych:D

    OdpowiedzUsuń